Zijn je stemmingswisselingen normaal?

Zijn je stemmingswisselingen normaal

Iedereen voelt zich wel eens prikkelbaar, ook ik.  Je bent zeker niet alleen. Zijn je stemmingswisselingen normaal? Bij ons vrouwen lijkt af en toe meer aan de hand. Wist je dat je gedrag en humeur beïnvloed worden door je menstruatiecyclus? 

Een woordje uitleg…

Het is al heel lang bekend dat vrouwen tijdens bepaalde fasen van de menstruatiecyclus last kunnen hebben van klachten als neerslachtigheid en prikkelbaarheid. Onderstaande hormonen kunnen hierbij een rol spelen.

- Oestrogeen staat erom bekend dat het zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeen stijgt voel je je beter en kun je beter omgaan met stress. Je bent optimistisch en vol energie.

- Testosteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks. Het is dan ook niet verrassend dat dit hormoon stijgt vlak voor de eisprong.

- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.

Vrouw zijn en hormonen kunnen niet los van elkaar gezien worden. Hormonen reguleren juist onze menstruatiecyclus. Doordat de hormonen schommelen in ons lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen of mood swings ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien. breng je hormonen terug in balans met onze online training. 10 weken lang krijg je wekelijks een module.

Een gemiddelde cyclus van 28 dagen verdelen we over 4 weken. In iedere week zijn de hormoonniveaus anders, en dat beïnvloedt hoe je je voelt. Het beinvloed je humeur en gedrag.  Onderstaand schema geeft de verschillende stemmingen goed weer.

Week 1: In de eerste week van de cyclus ben je ongesteld. Deze week kan soms gepaard gaan met menstruatieklachten (buikkrampen, migraine,…), waardoor je je vooral aan het begin minder goed voelt. Oestrogeen begint in deze week toe te nemen, waardoor je juist weer wordt opgepept.

Week 2: Oestrogeen blijft stijgen. Deze week voel je je dan ook het beste. Aan het einde van de week stijgt het testosterongehalte: je krijgt meer zin in seks.

Week 3: De hoeveelheid oestrogeen daalt enorm in korte tijd. Progesteron wordt juist aangemaakt en je humeur slaat om. Eetbuien en neerslachtigheid liggen op de loer.

Week 4: De hoeveelheid oestrogeen daalt verder, tot een dieptepunt. Progesteronniveaus gaan ook omlaag. Deze week wordt ook wel de ‘premenstruele week’ genoemd, waarin ook het bekende premenstrueel syndroom (PMS) bij sommige vrouwen optreedt. Dit is qua humeur dan ook de slechtste week. Chagrijnigheid, neerslachtigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, in niks zin, en andere PMS symptomen kunnen zich voordoen.

Met hormoonyoga zal je merken dat je geen eetbuien meer hebt, ook alle andere hormonale symptomen en kwalen verminderen en verdwijnen zelfs:  slapeloosheid, vermoeidheid, gebrek aan energie, haarverlies, broze nagels, droge huid, acne, trage schildklier, onregelmatige cyclus of uitblijven van de menstruatie of ovulatie, PMS (premenstrueel syndroom), wisselend humeur, geheugenverlies of concentratieproblemen, cystes op de eierstokken, onvruchtbaarheid, laag libido, droge vagina, menopauze, vroegtijdige menopauze, stress, depressie, burn-out.

Hormoonyoga is een actieve yogavorm, een set van altijd dezelfde oefeningen die specifieke bewegingsoefeningen combineert met specifieke adem, visualisaties, en meditatie. Hormoonyoga wekt endorfine op, waardoor je je beter voelt. En wie wil zich niet beter voelen op een natuurlijke en duurzame manier?

Je beïnvloedt je cyclus op een natuurlijke en duurzaam positieve manier om hormonale kwaaltjes te verminderen, te laten verdwijnen en duurzaam tegen te gaan. Doe je er niets aan dan zal je cyclus er als zo blijven uitzien.

Volgende
Volgende

Een teacher training in functionele yoga, iets voor jou?