Yoga voor beginners

Wat moet ik weten om aan yoga te beginnen?

Je wil yoga graag een kans geven. Of je vraagt je af wat yoga precies is en welke voordelen het jou kan bieden. Is yoga een sport? Of zet je het toch in de categorie lifestyle? In deze blogpost vertel ik je meer over wat yoga is en hoe je eraan kan beginnen.

Zelf zette ik mijn eerste voet op de mat, toen ik meer dan twintig jaar geleden een manier zocht om mijn lichaam te ontspannen. Sindsdien leerde ik dat het zoveel meer is dan een beweging voor je lijf. Ook voor jou kan yoga een levenslange reis zijn, of misschien blijft het een fijne manier om je lichaam te bewegen. Beide zijn prima.

Bij de start van je yogabeoefening kan je op wat drempels botsen. Ik help je er graag overheen, zodat je de vele voordelen van yoga voor jezelf kunt ontdekken. Daarom is het belangrijk om een antwoord te krijgen op vragen als:

 ●       Wat is yoga?

●       Wat zijn de voordelen van yoga?

●       Hoe kan ik beginnen met yoga?

Wat is yoga?

Yoga zou als praktijk ongeveer 5000 jaar oud zijn. De naam komt uit het Sanskriet en betekent “verbinden” of “verenigen”. Yoga wordt in verschillende tradities geplaatst- zoals hindoeïsme en boeddhisme - maar wordt vandaag overal ter wereld beoefend.

Zoek je online of in je buurt naar een yogales, dan zal je meestal Hatha Yoga beoefenen. Dat is een tak van yoga waarbij je een reek bewegingen uitvoert die de energie op een betere manier door je lichaam laat stromen. Dat doe je door verschillende houdingen of asana’s aan te nemen. Hierdoor leer je je lichaam en je adem te beheersen.

yoga voor beginners

Wat zijn de voordelen van yoga?

Je hebt vast al over de vele voordelen van yoga gehoord. Misschien triggerde dat jou wel om het een kans te geven, of er op z’n minst wat meer over op te zoeken?

Yoga is niet zomaar een sport: het gaat niet enkel om je lichaam maar ook om je geest. Yoga beoefenen heeft dan ook een impact op beide. Dit zal je bij je eerste les misschien nog niet merken, maar hoe vaker je op de mat staat, hoe meer effect yoga heeft op je lichaam en geest.

Zo kan yoga je lichaam ontspannen en je helpen met rug- en nekklachten. Diezelfde ontspanning kan je ook steun bieden als je door een burn-out gaat. Door in jezelf terug te keren kan je merken dat je leven niet gaat zoals jij het wil, en de touwtjes opnieuw zelf in handen nemen.

Yoga kan je heel veel bieden. Je hoeft er enkel aan te beginnen.

In het kort, de belangrijkste voordelen van yoga zijn:

●        Je ontspant.

●        Je krijgt meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je lichaam.

●        Het helpt je beter te concentreren.

●        Je maakt je lichaam los.

●        Het is een manier om je hoofd leeg te maken.

●        Je traint je spieren.

●        Je maakt tijd voor jezelf.

yoga voor beginners

Hoe kan ik beginnen met yoga?

Heb je nog nooit yoga geprobeerd, dan weet je waarschijnlijk niet waar begonnen. Hatha yoga, yoga nidra, downward facing dog, pranayama, excuseer?

Yoga is een brede filosofie, die in veel verschillende tradities en regio’s wordt beoefend. Daarbij worden telkens andere accenten gelegd. Ook als je in België of Nederland een yogales bijwoont of bekijkt, zal je zien dat elke lesgever het op zijn eigen manier aanpakt. Sommigen focussen enkel op het fysieke en vergeten de filosofie achter yoga. Anderen pakken het dan weer holistischer aan. Zelf heb ik me verdiept in de psychologie en filosofie van yoga, en laat ik dat in mijn lessen op het Zelfzorg Yogaplatform ook aan bod komen.

Ga je yoga uitproberen, dan is het belangrijk om niet te veel verwachtingen te hebben voor je de eerste keer op de mat stapt. Vertrouw op het proces, in plaats van op het resultaat te focussen. Een geoefende yogi kan dingen met zijn lichaam waar jij vandaag nog niet van durft dromen. Dat is niet erg: het doel van yoga is helemaal niet om leniger te worden (al kan het wel een fijne bijkomstigheid zijn).

Om te zorgen dat je je lichaam niet overbelast, kan je het beste op zoek gaan naar een yogales voor beginners. Dan kan een fysieke lessenreeks zijn, of je gaat online op zoek naar een les die je aanspreekt.

Tijdens de eerste lessen zal je een aantal houdingen aanleren en misschien enkele ademhalingstechnieken. Later komen hier vaak nog meditatietechnieken bij. Het is belangrijk om niet over je (fysieke en mentale) grenzen te gaan. Voel je dat je een bepaalde houding nog niet helemaal kan aannemen, zoek dan een comfortabele manier om zo dicht mogelijk bij de houding te komen. Stretchen mag, maar als het pijn doet, hou er dan even mee op.

Start to yoga met het Zelfzorg Yogaplatform

Wil je serieus aan de slag met Yoga? Dan nodig ik je uit om 2 weken gratis te proeven van ons Zelfzorg Yogaplatform waar er tientallen lessen ‘Start to Yoga’ op staan.

 ●        Deze lessen starten bij de basis en bouwen langzaam op.

●        Je leert de houdingen op je eigen tempo: jij kiest wanneer de les doorgaat.

●        Je leert yoga in de geborgenheid van je eigen huis en hoeft je niet in de les te vergelijken met mensen die al jarenlang aan yoga doen.

●        Je kan - na de beginnerslessen - 10 verschillende soorten yoga ontdekken op het platform.

●        Je kiest uit meer dan 300 video’s waar je vandaag zin in hebt. 


Vorige
Vorige

Moet ik lenig zijn om aan yoga te doen?

Volgende
Volgende

Online yoga, ook voor mij?