Moet ik lenig zijn om aan yoga te doen?

Als je het over yoga hebt, heeft iedereen het altijd over lenigheid. “Leuk, maar ik ben niet lenig genoeg om aan yoga te doen!” Alsof je moeiteloos een split moet kunnen of je been in je nek draperen om aan yoga te doen. Niets is minder waar!

Elk lichaam is anders

In yoga gaan we ervan uit dat ieder lichaam anders is en iedereen zijn eigen mogelijkheden en beperkingen heeft. We zijn fysiek gezien allemaal anders gebouwd, dus lenigheid is een relatief concept. Waar de ene persoon zo zijn of haar neus naar de knieën brengt, is dit voor een ander misschien onmogelijk. Dit hoeft niet eens met lenigheid te maken hebben, maar kan bijvoorbeeld ook met de anatomie van je skelet te maken hebben. Het is dus niet altijd een kwestie van flexibiliteit en lenigheid.

Door yoga te beoefenen kan je wel leniger en flexibeler worden dan je nu bent, maar dat is niet het doel. In een yogales proberen we onszelf niet te vergelijken met anderen. In het begin schiet je in paniek als de persoon naast je met z’n handen de grond raakt tijdens een staande vooroverbuiging, en dat bij jou niet lukt. Na een tijdje leert yoga je om niet te vergelijken. Om je aandacht op jouw matje te houden, bij jezelf, en te gaan voelen hoe jij je op dat moment voelt, zonder oordeel.

Misschien merk je na verloop van tijd wel veranderingen in je lichaam: het is fijn dat je kan vergelijken met jezelf en je eigen evolutie ziet. Hoe voelde je je toen je met yoga startte of je yoga hervatte na een vakantie, en hoe voel je je na een paar maanden? Yoga kent geen doel: het gaat er niet om leniger, rustiger, geconcentreerder of kalmer te worden. Het gaat om wat je leert over jezelf terwijl je yoga beoefent. Om het proces en niet het einddoel. Wat moet je weten om aan yoga te beginnen? Lees het in onze blogpost en probeer het uit.

Vrijheid in lichaam én geest

Door yoga te beoefenen met ons lichaam en onze geest komt er meer ruimte. Je ervaart meer bewegingsvrijheid en vrijheid in je mind en je body. Vaak beseffen we niet dat we in ons dagelijks leven onbewust veel spanning ophouden. Zegswijzen en spreekwoorden zoals ‘het werkt op mijn heupen’ zijn niet voor niks uitgevonden. Alles wat je meemaakt, wat er gebeurt in ons dagelijks leven, wat je ziet, hoort en ervaart, sla je op in je lichaam.

Dikwijls is dat heel onschuldig, maar soms blijven emoties zitten en zorgen ze op lange termijn voor blokkades. Je voelt dan last of krijgt een kwaaltje. Yoga is daar de perfecte remedie voor, zowel preventief als curatief. Door elk lichaamsdeel maar ook onze geest in elke yogales aan bod te laten komen, winnen we mild en zacht aan flexibiliteit. Je creëert ruimte in je lichaam en in je geest. Je voelt de blokkades opnieuw stromen. Door yoga te beoefenen stuur je bloed naar al je lichaamsdelen. Blokkages lossen op en jij voelt je beter.

Moet ik lenig zijn om aan yoga te doen

Leer je grenzen voelen

Lenigheid en vrijheid zijn mooi, maar elk lichaam heeft zijn grenzen. Yoga leert je om die te respecteren. Ook mentaal en emotioneel gaan we vaak over onze grenzen. Door je fysieke grenzen te voelen, leer je daarna ook je andere grenzen kennen én bewaken.

‘Yoga is not about touching your toes, it is about what you learn on the way down’ - Judith Hanson Lasater

Klaar om yoga een kans te geven, of je nu “lenig” bent of niet?

In onze Online Yoga Studio vind je meer dan 300 videolessen in 10 verschillende yogastijlen. Je kan het platform bovendien twee weken lang gratis uitproberen. Daarna kost het je maar 14,90 euro per maand, een beetje zoals een Netflix voor je lichaam.


Vorige
Vorige

Waarom is yoga goed voor jou?

Volgende
Volgende

Yoga voor beginners