Wat kan Restorative Yoga voor jou betekenen?

Restorative Yoga

Is deze meest ontspannende yogastijl iets voor jou?

Ben je al bekend met Restorative Yoga? Het is een yogastijl waarbij je voor langere tijd in zittende en liggende houdingen zakt, met als doel je hele lichaam compleet te ontspannen. Op het eerste gezicht zou je denken dat restoratieve yoga niet zoveel voordelen heeft, omdat je niet zult zweten of spierpijn hebben.

Na een drukke werkdag haasten veel mensen zich nog even snel de sportschool voor flinke, inspannende lessen en oefeningen. Inspanning is goed, maar het is juist de ontspanning die je helpt om meer uit het leven te halen. Als je bovendien al gestresst bent van je werk, heb je niet nog meer inspanning nodig: stress is namelijk al inspannend en kost je bakken energie.

Heb je veel stress in je leven, dan wil je dat counteren met rust. En dat is precies waar Restorative Yoga rond draait.

7 voordelen van Restorative Yoga

  1. Doordat je lang in één houding blijft zitten of liggen, ervaar je een hele diepe ****rust. Je spieren kunnen in het begin weerstand bieden, maar na een minuutje geven ze zich over. Hierdoor krijg je meer ruimte.

  2. Restorative yoga kan je helpen om verschillende klachten te verminderen, tijdens een revalidatieperiode bijvoorbeeld of bij chronische klachten zoals verschillende vormen van reuma.

  3. Het is de meest toegankelijke yogastijl. Ook als je ziek of geblesseerd bent of een handicap hebt, kan je Restorative Yoga beoefenen en er voordeel uit halen.

  4. Doordat je lang in een bepaalde houding zit of ligt, leer je je lichaam goed kennen. Je observeert waar je ongemakken of knelpunten ervaart. Zo leer je jouw mogelijkheden en aandachtspunten beter kennen en kun je hiernaar handelen.

  5. Je leert in een ontspannen sfeer om je ademhaling te beheersen. Hierdoor leer je je niet alleen ontspannen op je mat, maar ook in het dagelijkse leven.

  6. Restorative Yoga bevordert je meditatie. Velen noemen het zelfs een meditatieve staat van yoga, omdat je leert te ontspannen en je ademhaling onder controle te krijgen.

  7. Je laat de spanning die opgebouwd is in je lichaam los en daarmee ook je gedachten. Hierdoor verbind je lichaam en geest, en voel je je in balans.

Is Restorative Yoga moeilijk?

In theorie is Restorative Yoga poepsimpel. Je legt je neer, komt in ontspanning, ervaart diepe rust en klaar. De uitdaging ligt in de stilte, want die kan wel eens heel confronterend en ongemakkelijk zijn. Allerlei gebeurtenissen, herinneringen en emoties komen om de hoek kijken, terwijl je daar helemaal niet op zit te wachten.

Net dat is het pad naar genezing: je laat de zaken die naar boven komen zijn en ademt mee. Je duwt ze niet weg of leid jezelf niet af om het maar niet te moeten voelen.

Jouw ademhaling kan je helpen om door deze weerstand heen te ademen en de focus te verleggen. Zo ben je zelf in staat om los te laten wat je niet meer nodig hebt.

Met een regelmatige beoefening van Restorative Yoga bouw je een relatie op met die stilte en zal je merken dat je je ook meer in balans voelt in het dagelijkse leven. Daarnaast merk je misschien ook dat je stilte steeds makkelijker vindt. Dan is dat ‘simpele’ liggen toch zo gek nog niet.

restorative-yoga

Restoratieve Yoga kan best confronterend zijn

Door zo lang stil te liggen kan je ongemakken ervaren. Misschien word je plots geconfronteerd met jezelf, angst, leegte. Dit is heel normaal. Probeer in dit geval rustig door te ademen en te zijn met de ongemakken. We zijn het immers niet gewoon om stil te liggen, en niks te doen. Dit is een mooie oefening om jezelf beter te leren kennen, en jezelf onder die lagen van altijd maar doen en presteren, terug te vinden.

Het kan zijn dat je gedachten tijdens de les heel snel afdwalen, omdat je lang in dezelfde houding blijft. Probeer je op je ademhaling te focussen. Zo ervaar je veel meer bewustwording van je lichaam en je geest.

Als je pijn ervaart tijdens de Restorative Yogales, geef dit dan aan bij de docent. Ongemakken kunnen voorkomen, maar pijn hoor je niet te hebben.

Een aanrader in een snel veranderende wereld

We worden elke dag aan zoveel prikkels blootgesteld dat we eigenlijk bijna constant afgeleid worden. Je smartphone, e-mail, het verkeer, radio, muziek, podcasts, tv: wanneer kon je voor het laatst eens gewoon zijn?

Restorative yoga helpt je op een zachte, milde en vriendelijke manier de weg naar binnen te vinden en de rust die zich daar bevindt op te zoeken. Want binnenin jezelf is de stilte die je zo nodig hebt om een goede balans te vinden tussen inspanning (Yang) en ontspanning (Yin). En is die goede balans niet wat wij eigenlijk allemaal nodig hebben om de beste versie van onszelf te kunnen zijn?

Aan de slag met Restorative Yoga

Wil je zelf ervaren wat Restorative Yoga voor jou en je lichaam kan betekenen? Top! Wij hebben speciaal voor jou een video gemaakt, zodat je vandaag nog de heerlijke voordelen van deze mooie Yoga-vorm kan ervaren.

Wil je je helemaal verdiepen in Restorative Yoga? Ik organiseer een offline training op zaterdag 29/10/2022, zondag 30/10/2022, dinsdag 01/11/2022, zaterdag 05/11/2022 en zondag 06/11/2022. Klik hier om alles te weten te komen.

Vorige
Vorige

Online yoga, ook voor mij?

Volgende
Volgende

Wat is Restorative Yoga?