Wat is Restorative Yoga?

Restorative Yoga Teacher Training

Restorative Yoga is het ondergeschoven kindje onder de yoga-vormen, als je het mij vraagt. “Je hoeft alleen maar een beetje te liggen” en “Even een uurtje slapen”: ik heb deze uitspraken al verschillende keren gehoord. Er wordt nog vaak gedacht dat Restorative Yoga geen grote uitwerking heeft op lichaam en geest, terwijl het zoveel te bieden heeft.

Toen ik zelf jaren geleden aan de opleiding Restorative Yoga begon, was ik heel benieuwd wat deze yogastijl toch zo anders maakte dan alle andere. Intussen geef ik zelf trainingen in deze heilzame yogastijl en vertel ik je er graag meer over.

Wat is het verschil tussen Restorative Yoga en andere, meer dynamische yogavormen?

In Restorative Yoga zink je en zak je in een houding, soms tot wel 30 minuten lang in dezelfde houding. Dit is een wezenlijk verschil met alle dynamische vormen van yoga, waar je in beweging blijft. Ook bij de rustige Yin Yoga-stijl blijft je maar tot 5 minuten lang in een houding. Bij Restorative Yoga neem je dus werkelijk de tijd om te zakken in ‘herstel’. Je gaat op zoek naar rust, en omdat je er langer in blijft, zal je de herstelfase van je lichaam aanspreken.

Een ander verschil tussen Restorative Yoga en Yin Yoga is dat de eerste zich niet richt op het openen van het lichaam. Yin Yoga is een hele fijne yogastijl die het bindweefsel (fascia) soepeler maakt. Je blijft tot 5 minuten in een houding die voelt alsof je een lichte stretch of rekbeweging maakt. Bij Restorative Yoga voel je enkel de zachtheid van de hulpmiddelen rond jou. Je opent je lichaam niet, er komt geen rek aan te pas.

Restorative Yoga heeft als doel het hele lichaam te ontspannen. Bij Yin Yoga pak je de spanning of stress op een specifiek gebied in het lichaam aan. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkant van je bovenbeen. Je legt je dus in een houding waarbij je de buitenkant van je bovenbeen spanningsvrij maakt, en er meer ruimte creëert. Je ademt naar de weerstand die je voelt. De rest van het lichaam ontspant hierbij volledig.

Restorative Yoga en Yin Yoga maken bovendien ook gebruik van andere yogahoudingen. Zo zijn de Restorative Yoga-houdingen vaak liggend en zal je bij Yin Yoga zowel zittende, liggende als staande houdingen aannemen. Yin Yoga-houdingen zijn over het algemeen gebaseerd op Hatha Yoga-oefeningen. Restorative Yoga-houdingen zijn gebaseerd zijn op Ilyengar Yoga, de allereerste yogastijl die hulpmiddelen introduceerde in de les. Deze yoga-oefeningen hebben vaak een andere naam gekregen en worden hierbij net iets anders uitgevoerd dan de traditionele houdingen.

Voor veel mensen doorslaggevend, is dat Restorative yoga alleen gericht is op ontspanning. Hierdoor is deze yogavorm door iedereen te beoefenen. Of je nu een blessure of fysieke beperkingen hebt, op leeftijd bent of op zoek bent naar ontspanning. Een Yin Yoga practice vraagt daarentegen vaak wat meer aanpassing.

Restorative Yoga

Wat heb je nodig om aan Restorative Yoga te doen?

Omdat het de bedoeling is om je lichaam volledig te ontspanning tijdens een sessie Restorative Yoga, gebruik je verschillende hulpmiddelen. Je kan dus niet genoeg handdoeken, dekentjes, yogablokken (of boeken), kussens en eventueel een bolster bij de hand hebben. Zo word je gedragen door je hulpmiddelen en voel je de zachtheid van dekens die over je liggen.

Het resultaat: je voelt je heel veilig en geborgen.

Aan de slag met Restorative Yoga

Wil je zelf ervaren wat Restorative Yoga voor jou en je lichaam kan betekenen? Top! Wij hebben speciaal voor jou een video gemaakt, zodat je vandaag nog de heerlijke voordelen van deze mooie Yoga-vorm kan ervaren.

Wil je je helemaal verdiepen in Restorative Yoga? Ik organiseer een offline training op zaterdag 29/10/2022, zondag 30/10/2022, dinsdag 01/11/2022, zaterdag 05/11/2022 en zondag 06/11/2022. Klik hier om alles te weten te komen.

Vorige
Vorige

Wat kan Restorative Yoga voor jou betekenen?

Volgende
Volgende

Hoe kies je een goeie YOGAMAT uit?