Zelfliefde of hoe kan ik meer tevreden zijn?

Ben jij op zoek naar zelfliefde? Dan deel ik graag eerst wat yogafilosofie met jou. Want tevreden zijn, of tevredenheid ontwikkelen is een onderdeel van de Yama’s en de Niyama’s die de basis van de yogafilosofie vormen. Het lijkt makkelijker om tevreden te zijn als alles voor de wind gaat. Je hebt net een compliment gekregen van een vriendin, een yogahouding lukt jou voor het eerst, of je hebt een gezellig uitje gehad met partner of vrienden. Dan ervaar je tevredenheid door fijne ervaringen

Een beetje yogafilosofie : wat is santosha?

Santosha (Niyama) betekent letterlijk vertaald tevreden zijn, ‘content zijn’. Het gaat om tevredenheid vinden in jezelf, ongeacht wat er om je heen gebeurt. De Yama, Aparigraha, hebzuchtloosheid, is hier sterk mee verbonden. Tevredenheid is nodig om hebzuchtloos te kunnen zijn en hebzuchtloosheid is nodig om tevreden te kunnen zijn..

Je kunt ook tevredenheid ervaren door materialistische zaken, zoals het kopen van een huis, een nieuwe auto of een vliegticket.

Ondanks dat het makkelijker lijkt om tevreden te zijn als alles om je heen goed lijkt te gaan, kun je jezelf nog steeds afvragen of je op zo’n moment echt volledig tevreden bent. Soms blijf je namelijk het gevoel houden van leegte of dat er iets knaagt of mist.

Geluk ligt niet buiten jezelf

Het probleem is, dat je je tevredenheid laat beïnvloeden door factoren buiten jou. Wat als je geen compliment krijgt van je vriendin, die yogahouding jou niet lukt of je geen geld hebt voor een nieuwe auto? Kun je dan nog steeds tevreden zijn?

En wat als je je baan verliest of een dierbare ziek wordt? Dan is het toch raar om tevreden te zijn?

Niet helemaal. Natuurlijk voel je emoties zoals frustratie of verdriet, dat is niet meer dan logisch. Maar frustratie en verdriet zijn emoties, niet meer en niet minder. Net zoals bijvoorbeeld blijheid.

Als we spreken over tevreden en gelukkig zijn, is dat niet hetzelfde altijd blij zijn en je altijd comfortabel voelen. Het is neutraler dan dat. Als je het zo bekijkt kun je tevreden zijn en je verdrietig voelen tegelijkertijd. Of tevreden zijn en je blij voelen.

Ik zie tevredenheid als een staat van ‘zijn’ en emoties als ‘voelen’. Voelen kan veranderen, zijn niet. En daar begint nu net zelfliefde.

Be content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you – Lao Tzu

Hoe tevreden zijn: concreet

Leuk natuurlijk, maar in de praktijk is het niet evident om in een continue staat van tevredenheid te verkeren. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je daarbij kunnen helpen en waarmee je kunt oefenen.

Dankbaarheid

Elke dag bewust even stil staan bij dingen waar je dankbaar voor bent, kan je helpen om een meer tevreden gevoel te krijgen over je leven. Er is altijd wel iets te vinden. Een zonnestraal die op je gezicht valt, een glimlach van iemand op straat, een lief appje van een vriend of een warme douche nadat je flink bent natgeregend.

Door hierbij stil te staan merk je op wat er wél is in plaats van je te focussen op wat er niet is.

Verwondering

In yoga wordt weleens gesproken van de mind van een beginner.  Daarmee wordt bedoeld dat je zo neutraal mogelijk observeert, met een open houding, zonder verwachtingen. Het kan je heel erg helpen om in het ‘nu’ te zijn en alles wat zich op dat moment aandient met open armen te ontvangen.

Je kan dit bijvoorbeeld oefenen door een wandeling te maken in het park en puur en alleen te kijken naar wat je ziet. Ook op je yogamat kan je dit oefenen. Dit kun je doen door je te focussen op het proces in plaats van het doel.

Breng je aandacht naar je lichaam en adem en probeer je niet te laten leiden door wat je gister kon of wat je zou willen kunnen.

Vertrouwen

Durf te vertrouwen. Vertrouwen op jezelf en op datgene wat er op je pad komt. Alles is zoals het is, soms zit iets mee en soms zit iets tegen, dat hoort bij het leven. Weet ook dat alles altijd weer verandert, niets is voor eeuwig.

Vertrouwen in jezelf is een van de belangrijkste dingen in het leven en soms ook heel moeilijk. Als je hiermee wil oefenen, kun je dit bijvoorbeeld doen met intenties over vertrouwen.

Focus op jezelf

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen om tevredenheid te ervaren, is naar binnen keren en naar jezelf kijken. Jezelf vergelijken met anderen levert je zo weinig op.

Dus ondanks dat het gras bij de buren misschien soms groener lijkt, bedenk dat die kleur eigenlijk nogal subjectief is. Wat voor de een groen lijkt, vindt de ander geel ?.

Als ik zelf maar tevreden ben, dan maakt het helemaal niet uit wat anderen om mij heen doen.

Wil je hier graag wat hulp bij: dan nodig ik je uit om eens naar mijn online training ‘1 jaar meer zelfliefde’ te gaan kijken. Deze cursus is ideaal als je struggled met tevreden zijn. Als je niet met jezelf tevreden kan zijn, kan je dat ook niet zijn voor je omgeving en de buitenwereld. Alles start bij jezelf. Ik gun het jou van harte.

zelfliefde
Vorige
Vorige

Je spieren als containers voor onverwerkte emoties

Volgende
Volgende

Hoe ik mezelf stap voor stap leer accepteren zoals ik ben