Heb je (te) hoge verwachtingen van jezelf?

We maken ons leven moeilijker dan nodig. En dat doen we omdat we denken dat de wereld allerlei dingen van ons verwacht. Terwijl die verwachtingen in werkelijkheid uit jezelf komen.

Vaak leven we met verwachtingen op de ‘achtergrond’, in ons onderbewuste.  En daar ontnemen ze ons alle vrijheid, je krijgt er zelfs stress van.

Zo stond ik vroeger op met een complete lijst in mijn hoofd: een lijst met allemaal dingen die ik van mezelf ‘moest’: werken, stofzuigen, koken, boodschappen halen, sporten,…En als het mij niet lukte voelde ik me een ontzettende loser.  En wat bleek: het lukte me nooit…. Ik werd er chagrijnig van, gestresseerd van, had een mega kort lontje.  Ik werd er uiteindelijk ziek van. 

Toen ik met yoga en persoonlijke ontwikkeling begon (toen ik zwaar ziek was), zag ik in dat ik mezelf saboteerde.  Mijn eigen verwachtingen zetten me gevangen.  Ik merkte op dat ik onmogelijke dingen van mezelf verwachtte.  Dat ik moest productief zijn, doelen moest bereiken in een veel te korte tijdspanne.  Ik moest ook nog sociaal zijn, gezond eten en regelmatig bewegen. 

Ik stond er niet bij stil en werd er mega-gestrest van.  Toen ik me ervan bewust werd, ging ik ermee aan de slag en voelde onmiddellijk dat ik mezelf jarenlang voor de gek had gehouden.  Ik kon mezelf bevrijden van mijn eigen ‘gevangenis’, en mijn verwachtingen bijstellen.  Er ging een pak van mijn schouders, letterlijk, de zwaarte ging er af. 

Hoe ik dat deed:

1)      Ik ging ‘kijken’ naar de verwachtingen die ik stelde over mezelf, mijn leven, de wereld en de mensen om me heen. 

-ik ging in de eerste plaats opmerken wat mijn gedachten waren doorheen de dag.  Als ik dan merkte dat ik tegen mezelf zei dat ik iets moest doen, zei ik ‘waarom eigenlijk?’

-ik stond meer en meer stil, gewoon niets doen: niet lezen, niet wandelen, niet Netflixen: gewoon niks doen.  De zetel in en mijn ogen sluiten: zomaar!  Het stil maken in mezelf.  Zo kon ik nadien helderder nadenken, alles van op afstand bekijken, en zelfs kijken naar mijn gedachten en ze rustig analyseren indien nodig (is niet altijd nodig) 

-ik ging opschrijven wat ik moet van mezelf.  Neem er een notitieboekje bij, en schrijf op: wat moet ik van mezelf.  Dit kunnen grote dingen zijn: werkgerelateerd, gezondheidsdoelen, inkomstendoelen…. Of het kunnen kleine dingen zijn zoals vaak in een ‘dwangneurose’ dagelijks opruimen, schoonmaken, stofzuigen, dagelijks op sociale media, of een vreselijk iets eten omdat je dan zou vermageren… Zonder dat je het goed en wel beseft beland je in een ‘dwangneurose’: je voelt je verplicht: er lijkt geen uitweg te zijn, je lijkt geen keuze te hebben. 

-ik liet alles rustig bezinken.  Je hebt een overzicht van de dingen die je van jezelf moet.  Het kan zijn dat er gedurende de dag nieuwe dingen te binnen schieten.  Bijvoorbeeld: ik moet iets nuttigs doen met mijn tijd, of ik mag pas genieten als ik het verdiend heb door hard te werken of het huishouden af te hebben.  Schrijf ze op zodat je een compleet overzicht hebt voor jezelf. 

-ik schreef op waarom ik die dingen van mezelf moet.  Ga elk puntje dat je hebt opgeschreven af: Waarom moet ik dit?  Waarom moet ik dit?  (hint: je moet niks).

Ik kwam tot de conclusie dat ik mezelf aardig veel ‘moetjes’ oplegde, die helemaal niet nodig waren.  Welkom bij de club!  Zou ik zo zeggen.  Tijd om dat los te laten!

2)      Laat je verwachtingen tegenover jezelf los

Het klinkt zo makkelijk, ja dat weet ik .  Het is wel een heel fijn gevoel, dat kan ik je garanderen.  Maar er is werk aan de winkel, zowieso.  Je hebt al die dingen niet voor niets in je hoofd (vaak al jaren): je vindt ze belangrijk!

Je wilt een beter mens worden.  En om dat voor elkaar te krijgen wil je jezelf aan het werk zetten.  En om jezelf aan het werk te krijgen, creëer je verwachtingen. 

Maar nu staan die verwachtingen op papier.  Je kunt ze nu objectief bekijken.  En nu jeze voor je ziet besef je ineens hoe onrealistische veel verwachtingen je jezelf oplegt. 

Je verwachtingen lopen voorbij aan een belangrijk feit – je hoef je botten er niet af te werken om goed genoeg te zijn.  Je bent al goed genoeg!  Ook als je niet zo’n hoge verwachtingen aan jezelf stelt. 

Betekent dat dan dat je jezelf niet meer moet uitdagen? Nee. Het betekent dat je niet rondloopt met een ellenlange lijst van onbewuste verwachtingen over jezelf. Verwachtingen die je gestrest en ineffectief maken. Het betekent dat je bewust kiest in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen, en bewust kiest richting welke doelen je wilt bewegen.

Dus bekijk je onbewuste verwachtingen over jezelf, en laat ze gaan. Besef dat je goed bent zoals je bent, en dat je niet het onmogelijke mogelijk hoeft te maken om waardevol te zijn. Niet voor jezelf en niet voor anderen.

3)      Voel je vrijer en meer ontspannen.  Met minder hoge verwachtingen over jezelf voel je je vrijer. Zoals het hoort te zijn. Je kunt meer genieten van het moment. Omdat je niet constant bezig bent met wat je eigenlijk ‘zou moeten doen’, en simpelweg kunt zijn wie je bent.

Daardoor verhoog je de kwaliteit van je leven, en kom je lekkerder in je vel. Minder stress, meer plezier. Mooi spul.

Halen jouw verwachtingen je naar beneden?

Merk je dat je je vaak niet goed genoeg voelt omdat je niet kunt voldoen aan je eigen verwachtingen? Misschien is het dan tijd om je zelfvertrouwen en zelfliefde een beetje op te krikken. Zodat je elke dag beseft dat je goed bent zoals je bent.

Ik heb een super praktische online cursus ontwikkeld die je helpt je zelfliefde en zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen. Ontdek er hier meer over.

Vorige
Vorige

Wie ben je zonder al die rollen?

Volgende
Volgende

Hoe weet je dat je te streng bent voor jezelf?